Een landelijk lesproject van

Mondgezondheid

Met zorgvuldig tandenpoetsen, een beperking van het aantal eet- en drinkmomenten (max. 7) en weinig suikergebruik, kan het gebit gaaf blijven.

Een gezonde mond is een onderdeel van een gezond lichaam. Kinderen die vanaf jonge leeftijd leren om hun mond goed te verzorgen, zijn ook vaardiger in preventie en zelfzorg op volwassen leeftijd. Jong geleerd is oud gedaan!
Een tandarts of mondhygiënist is de persoon die kinderen de juiste houding, kennis en vaardigheden kan aanleren. Breng een bezoek aan een mondzorgverlener zodra het eerste tandje doorbreekt.
Voor kinderen tot 18 jaar is alle zorg die je bij de mondzorgverlener vraagt of krijgt gratis!

Tandenpoetsen

Poets 2x per dag 2 minuten
Poets bij kleine kinderen ’s morgens en ’s avonds. Laat je kind ook zelf zijn tanden poetsen, het kind moet het natuurlijk wel leren. Als kinderen zelf poetsen, poets dan altijd voor of na. Vanaf 10 jaar kunnen de meeste kinderen zelfstandig poetsen, maar toezicht of en hoe dit gebeurt, blijft belangrijk.

Houd een vaste poetsvolgorde aan:
Poets altijd tand voor tand én volgens de 3 B’s: Binnenkant, Buitenkant en Bovenkant!

Kies een tandpasta met fluoride. Fluoride zorgt voor de versterking van het glazuur. Voor kinderen zijn er speciale tandpasta’s die zijn afgestemd op de leeftijd van het kind, hierin zit minder fluoride.

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren. Zo kom je overal makkelijk bij. Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen.

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop met zachte haren. Zo kom je overal makkelijk bij. Zodra kinderen een tandenborstel kunnen vasthouden, kunnen ze ook elektrisch poetsen.

Poetstips

  • Poets de puntjes van de nieuwe tanden en kiezen die doorbreken meteen mee. Het glazuur van de net doorgebroken tanden en kiezen is nog niet sterk. Ze zijn dus extra gevoelig voor het krijgen van gaatjes.
  • Bij een kind tussen de 5 en 6 jaar breken de blijvende kiezen door. Deze eerste blijvende kiezen breken achter de laatste melkkiezen door waardoor ze makkelijk onopgemerkt blijven. Ook worden ze niet automatisch meegepoetst. Het is daarom belangrijk dwars op de tandboog te poetsen.
  • Verzorg het melkgebit goed. Denk niet, het melkgebit wisselt toch wel!

Geef zelf het goede voorbeeld. Poets 2x per dag 2 minuten!

Eten en drinken

Beperk het aantal eet- en drinkmomenten van je kind tot maximaal zeven per dag. Drie keer een maaltijd en maximaal vier keer per dag een tussendoortje.

Suikergebruik
Wie vaak suikers neemt, loopt een groter risico op het krijgen van gaatjes. 

  • Laat je zoon of dochter niet aan zoetigheid wennen.
  • Voeg aan voedsel en dranken geen suiker toe.
  • Geef je kind liever hartige dan zoete dingen.
  • Kies voor water, melk of thee zonder suiker.

Zuren
Zuren tasten het tandglazuur aan, daardoor kan een gebit versneld slijten. Hierdoor kan op jonge leeftijd al veel tandmateriaal verloren gaan.

  • Beperk het gebruik van zure dranken, zure snoepjes en zuur aangemaakt voedsel: frisdrank en vruchtensap (ook light), sportdranken, zuur fruit en aangezuurde voedingsmiddelen zoals augurken en azijnen. 
  • Houd zure producten zo kort mogelijk in uw mond. Spoel de drank dus niet rond in uw mond. Zuig ook niet op zuur snoep of andere zure producten.
  • Beperk het aantal keren dat u eet of drinkt. Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit. Als u bij uw eten drinkt, geldt dat als één moment.
  • Melk en yoghurtproducten hebben mogelijk een beschermende rol bij het ontstaan van tanderosie.

Ik wil ook graag een Hou je mond gezond!-les verzorgen