Gezonde School

Gezonde Scholen presteren beter! Vignet Gezonde School voor het basisonderwijs

Besteedt uw school aandacht aan gezond eten en drinken en een goede mondgezondheid bij leerlingen? Ga dan voor het themacertificaat Voeding en mondgezondheid van het vignet Gezonde School! Basisscholen die structureel de gezondheid van hun leerlingen stimuleren kunnen vanaf januari 2011 het vignet Gezonde School voeren. Met het vignet kunnen scholen zich profileren als Gezonde School en aan ouders laten ziet dat zij de gezondheid van kinderen van groot belang vinden. Werken aan gezondheid op uw school loont. Het draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl.

Hoe werkt het?

Het vignet Gezonde School bestaat uit een basiscertificaat en acht themacertificaten: voeding en mondgezondheid, sport en bewegen, persoonlijke verzorging, sociaal-emotionele ontwikkeling, roken en alcohol, relaties en seksualiteit, veiligheid en milieu. Om het vignet te behalen moet een school het basiscertificaat halen en minimaal één van de themacertificaten. Zo kan uw school laten zien welke thema's op uw school specifieke aandacht krijgen. Bij een gehonoreerde aanvraag mag uw school zich de komende drie jaar profileren als Gezonde School.

Wie staan er achter?

Het vignet Gezonde School is een initiatief van zeventien landelijke gezondheidsorganisaties. Zij werken samen om versnippering van keurmerken tegen te gaan. Het Ivoren Kruis en het Voedingscentrum zijn betrokken bij het themacertificaat Voeding en mondgezondheid. Dit certificaat gaat over de wijze waarop uw school aandacht besteedt aan gezond eten en drinken en een goede mondgezondheid bij leerlingen. Denk hierbij aan het bevorderen van gezond eetgedrag van kinderen, het aanbieden van gezond en veilig eten en drinken, het gebitsonderhoud en de betrokkenheid van ouders bij deze thema's. Lokale en regionale partners, zoals GGD'en kunnen uw school helpen om effectieve gezondheidsactiviteiten in te zetten.

Meer informatie

Bent u geïnteresseerd? Ga dan naar de website www.vignetgezondeschool.nl . Daar vindt u onder andere informatie over het aanvragen van het vignet, de verschillende themacertificaten, deelnemende partijen en een overzicht van veelgestelde vragen. Ook kunt u er de folder downloaden en de introductiefilm Gezonde School bekijken.